Όλες οι δημοσιεύσεις>Τι είναι και ποια η σημασία της Βιταμίνης C;

Τι είναι και ποια η σημασία της Βιταμίνης C;

Τι είναι και ποια η σημασία της Βιταμίνης C;

H Βιταμίνη C (ή αλλιώς L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού και ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση του υγιούς δέρματος.

Καταπολεμά τη γήρανση, μιας και ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας, καθώς, επίσης, η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της προστατεύει την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, η βιταμίνη C λειαίνει τις ρυτίδες, ενισχύοντας την ελαστικότητα και χαρίζοντας φροντίδα και λάμψη στην επιδερμίδα. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας τα αντισώματα και ενισχύοντας τα φαγοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος), ενώ παράλληλα παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων, στην προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς, καταστρέφοντας βακτήρια και ξένους εισβολείς στον οργανισμό.

Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές επιδράσεις καθώς βοηθά στη μείωση των συνεπειών πολλών αλλεργιογόνων ουσιών που ευθύνονται για την εμφάνιση αλλεργιών και ενδεχομένως άσθματος.

Βασικές λειτουργίες της Βιταμίνης C, είναι η διατήρηση του κολλαγόνου, των συνδέσμων, των οστών, των δοντιών και η ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση σιδήρου που είναι απαραίτητος στον σχηματισμό των ερυθροκυττάρων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση του φολικού οξέους.

Μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C ενδέχεται να προκαλέσει ευκολότερα λοιμώξεις και ιώσεις, ενώ η χρόνια έλλειψη βιταμίνης C, προκαλεί σκορβούτο, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγία ούλων, απώλεια δοντιών (σε προχωρημένες περιπτώσεις), αδυναμία, εξάντληση, μυϊκό άλγος, τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα και γενικότερα ο οργανισμός καταρρέει. Γι' αυτό και το όνομά της προέρχεται από το στερητικό πρόθεμα α και τη λέξη σκορβούτο.

Βιταμίνη C και διατροφή

Η ημερήσια πρόσληψή της μέσω της διατροφής είναι αναγκαία, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει. 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, είναι:

  • • Tα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ)
    Η περιεκτικότητα ενός πορτοκαλιού σε βιταμίνη C εξαρτάται από το πόσο ξινό είναι και το μέγεθός του. Τα πιο άγουρα πορτοκάλια και οι ξινές ποικιλίες έχουν περισσότερη C. Πάντως ένα μετρίου μεγέθους ώριμο πορτοκάλι έχει περίπου 80mg βιταμίνης C.
  • • Τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, πιπεριές,σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι)
    Ένα φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120mg.
  • • Οι ντομάτες, οι πατάτες με τη φλούδα
  • • Τα πεπόνι, καρπούζι, κεράσια, μούρα
    Πολλές φορές όμως, οι διατροφικές μας συνήθειες ή ακόμα και ο τρόπος ζωής μας όπως π.χ. το κάπνισμα, μειώνουν την πρόσληψη της σημαντικά καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη της μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Ποια όμως είναι η αναγκαία ποσότητα Βιταμίνης C;

Η Βιταμίνη C θεωρείται μια ευαίσθητη βιταμίνη που καταστρέφεται εύκολα ακόμα και από το μαγείρεμα αλλά και από τη μολυσμένη με ρύπους ατμόσφαιρα. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός, ότι το σώμα δεν μπορεί να την αποθηκεύσει, κρατάει όση έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή και την υπόλοιπη την αποβάλλει. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι αν χθες έχουμε λάβει διπλάσια ποσότητα από την απαιτούμενη, σήμερα πρέπει και πάλι να φροντίσουμε να υπάρχει βιταμίνη C στη διατροφή μας καθώς το χθεσινό περίσσευμα έχει αποβληθεί.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C για την αποφυγή έλλειψης έχει ορισθεί τα τελευταία χρόνια στα 80 mg (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA), όσο δηλαδή ένα μετρίου μεγέθους ώριμο πορτοκάλι. Οι ανάγκες όμως, κάθε ατόμου ποικίλλουν, καθώς π.χ. οι εγκυμονούσες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητητες όπως και οι καπνιστές, όπου η συνιστώμενη δόση είναι 125mg καθώς το κάπνισμα καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C.

Εκτιμάται ότι κάθε τσιγάρο καταστρέφει από 25-100mg βιταμίνης C, για αυτό συνιστάται οι καπνιστές, αλλά και οι παθητικοί καπνιστές, να αναπληρώνουν συμπληρωματικά τη βιταμίνη C. Σε αρκετές κλινικές μελέτες, η δόση χορήγησης ήταν αρκετά μεγαλύτερη (400-1000 mg ημερησίως), χωρίς όμως να θεωρείται προτεινόμενη σε φυσιολογικές καταστάσεις.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι για ορισμένα άτομα, η λήψη 500 –1000mg βιταμίνης C ημερησίως, ενδέχεται να βοηθά στο μετριασμό της έντασης και πιθανώς, της διάρκειας του κρυολογήματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στη δράση της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία αυξάνει τα επίπεδα ιντερφερόνης και κατά συνέπεια, προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση που δέχονται από τους ιούς.

Ο συνδυασμός της βιταμίνης C με τον ψευδάργυρο μπορεί επίσης να αποτρέψει το κρυολογήματα.

Βιταμίνη C και παρενέργειες

Το ανώτατο ανεκτό όριο ημερήσιας πρόσληψης (Tolerable Upper Intake Level-UL) βιταμίνης C, που θεωρείται απίθανο να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ανέρχεται σε 2gr. Η πρόσληψη βιταμίνης C, ακόμη και σε ποσότητες μεγαλύτερες από τη συνιστώμενη δόση, θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, η χορήγηση μεγάλων δόσεων (ημερήσια πρόσληψη άνω των 2g) και για μεγάλο χρονικό διάστημα πιθανόν να εμφανίσει παροδική διάρροια.

Άτομα που ακολουθούν αγωγή με αντιπηκτικά θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για τη χρήση αυξημένης βιταμίνης C. Ορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα βαρβιτουρικά (phenobarbital), τα αντισυλληπτικά με οιστρογόνα, καθώς και τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνες (minocycline- Minocin και doxycycline-Vibramycin) μπορεί να αυξήσουν την απαίτηση για συμπλήρωση βιταμίνης C λόγω του ότι μειώνουν την απορρόφησή της.

Η Ester-C

Η βιταμίνη C, ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη, διαλύεται στο νερό και δίνει ελαφρώς όξινα διαλύματα. Λόγω της οξύτητας της μπορεί να προκαλέσει ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές σε ανθρώπους με ιστορικό ευαισθησίας.

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε η ester-C, μια μη όξινη μορφή βιταμίνης C, (εστεροποιημένη Βιταμίνη C) με ουδέτερο pH και η χορήγησή της ενδείκνυται σε άτομα με γνωστό ιστορικό γαστρεντερικών διαταραχών καθώς δεν ερεθίζει το στομάχι και γενικότερα, το πεπτικό σύστημα. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει πως η ester-C, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμη σε σχέση με την απλή βιταμίνη C, παράγοντας υψηλότερα επίπεδα Βιταμίνης C στα κύτταρα και ακόμη πιο σημαντικό, φαίνεται ότι παραμένει περισσότερο στον οργανισμό καθώς αποβάλλεται μικρότερη ποσότητα με τα ούρα.

Γενικότερα, για μακροχρόνια λήψη συνιστάται η χρήση της ester-C. Παρ΄όλα αυτά, κανένα συμπλήρωμα διατροφής δεν αντικαθιστά μια πλήρη ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΗΨΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ 'Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Προϊόντα:

  1. Lanes Βιταμίνη C 1000mg με Panax Ginseng, 20 αναβρ. ταμπλέτες, γεύση λεμόνι
  2. Lanes Ester-C Echinacea & Sambucus nigra 20 αναβράζοντα δισκία
  3. Lamberts Vitamin C 1000mg 20 αναβράζοντα δισκία
  4. Lanes Vitamin C 500mg + Zinc 20 tabs
  5. Lanes Vitamin C 1000mg Μασώμενες 60 tabs
  6. Lanes Vitamin C 1000mg Σταδικής Αποδέσμευσης 30 tabs
  7. Lanes Vitamin C Γεύση Πορτοκάλι 20 tabs 1000mg
  8. Lanes Vitamin C 500mg Σταδιακής Αποδεύσμευσης 30 tabs
  9. Health Aid Vitamin C 1000mg Πορτοκάλι + Vitamin C 500mg Πορτοκάλι 20+20 αναβράζοντα δισκία
  10. Lanes Echinacea με Βιταμίνη C 20 tabs
  11. Lanes RoyalTonic 10 x 10ml