Όλες οι δημοσιεύσεις>Εναλλακτικές πηγές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Εναλλακτικές πηγές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

Εναλλακτικές πηγές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού

To ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας μας προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις. Λειτουργεί μέρα-νύχτα για να ανιχνεύει και να καταστρέφει επικίνδυνους μικροοργανισμούς, έτσι ώστε να μην αρρωστήσουμε.

Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το βάρος, το κάπνισμα, τον ύπνο, την καθιστική ζωή και φυσική την διατροφή. Τα συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής είναι πολλά: βιταμίνες C, A, D, E, λιπαρά οξέα & ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το βότανο Αστράγαλος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια εναλλακτική πηγή ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποιος είναι ο αστράγαλος;

Ο αστράγαλος ο μεμβρανώδης (Astragalus Membranaceus) είναι ένα βότανο γνωστό από την Αρχαιότητα, καθώς ανήκει σε μία πολύ μεγάλη οικογένεια θάμνων και βοτάνων που απαριθμεί πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη.
asparagus

Προέρχεται από την βορειοανατολική Κίνα ενώ φύεται και στην Ελλάδα. Στη χώρας μας υπάρχουν 33 είδη και απαντάται κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπως Ήπειρο, Κρήτη, Κεφαλλονιά, Παρνασσό, και Φθιώτιδα. Το μέρος του φυτού που αξιοποιείται είναι οι ρίζες του, από φυτά ηλικίας 4 έως 7 ετών, και συλλέγονται την άνοιξη για να αποξηρανθούν στη συνέχεια.

Τι ιδιότητα έχει ο αστράγαλος;

Η γνωστότερη φαρμακολογική ιδιότητα του Αστράγαλου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συγκεκριμένα θεωρείται ότι δυναμώνει και προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κυρίως του ανώτερου.

Σε κλινικές έρευνες που έγιναν σε άτομα που παρουσιάζουν συχνά κρυολογήματα και έρπη (simplex keratitis), παρατηρήθηκε σαφής βελτίωση στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τον οργανισμό. Το βότανο θεωρείται ότι είναι ιδανικό για χρήση από άτομα που αισθάνονται ατονία, κόπωση, κρυολογούν συχνά ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης.

Η ευεργετική δράση του Αστραγάλου έχει συνδεθεί με την υψηλή περιεκτικότητα του σε πολυσακχαρίτες (Πολυσακχαρίτες του Αστραγάλου – ΠΣΑ). Οι ΠΣΑ ενεργοποιούν τα λευκοκύτταρα (Β-λευκοκύτταρα) και τα μακροφάγα κύτταρα μέσω της αύξησης των διαβιβαστών κυτταροκίνησης (πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους με σημαντικό ρόλο στη μεταφορά μηνυμάτων στα κύτταρα). Οι διαβιβαστές κυτταροκίνησης ενεργοποιούν επίσης την παραγωγή ιντερφερόνης (alpha- και gamma-ιντερφερόνη).

Γενικά είναι φυτό προσαρμογόνο, βοηθά επίσης και σε περιπτώσεις stress, είναι αντιυπερτασικό, αγγειοδιασταλτικό, μειώνει το ζάχαρο, άριστο αντιοξειδωτικό, ενισχύει την μνήμη, παράγει χόνδρο και έχει δράση διουρητική και νεφροπροστατευτική. Χρησιμοποιείται συχνά μαζί με το τζίνσενγκ ως τονωτικό του οργανισμού.

Δοσολογία

Η θεραπευτική δοσολογία κυμαίνεται από 50-500 mg.
Η χρήση του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 12 γραμμάρια την ημέρα.
Δεν υπάρχουν δεδομένα για ασφάλεια της λήψης αστράγαλου από παιδιά.

Αντεδείξεις

Ο αστράγαλος σε μικρές δόσεις δεν έχει ανεπιθύμητες αντιδράσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σχετική ασφάλεια. Η λήψη του αστράγαλου αντενδείκνυται σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδή αρθρίτιδα και ερυθηματώδη λύκος), οξείες λοιμώξεις και σε άτομα που λαμβάνουν διουρητικά, κορτικοστεροειδή ή πάσχουν από υπόταση.

Δεν θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε άτομα με σοβαρές δερματικές παθήσεις χωρίς ιατρική συμβουλή, καθώς και σε άτομα που παίρνουν αντιθρομβωτική αγωγή.

Γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα το γιατρό τους.

Οι προτάσεις του PharmacyNextDoor

  • Astragalus θεωρείται πρωτίστως ένα τονωτικό για την ενίσχυση του μεταβολισμού και της πέψης, αλλά επίσης, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την αντιμετώπιση πληγών και των τραυματισμών.Πολλοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι η Astragalus είναι ένα ιδανικό φάρμακο για κάθε έναν που θα μπορούσε να είναι έκθετος σε νοσήματα με οποιονδήποτε τρόπο.

    11,00 € 26,90 €

Βιβλιογραφία

  • 1. Shao BM, Xu W, Dai H, et al. A study on the immune receptors for polysaccharides from the roots of Astragalus membranaceus, a Chinese medicinal herb. Biochem Biophys Res Commun. 2004;320(4):1103-1111.
  • 2. F. Capasso, G. grandolini, A. A. Izzo, Fitoterapia, Impiego razionale delle droghe vegetali, Springer Verlag Italia 2006.
  • 3. http://mediplantepirus.med.uoi.gr/pharmacology/plant_details.php?id=167
  • 4. Foto : www.west-crete.com www.web-parrot.blogspot.com