Όλες οι δημοσιεύσεις>Όσα δεν ξέρετε για τον δείκτη προστασίας

Όσα δεν ξέρετε για τον δείκτη προστασίας

Όσα δεν ξέρετε για τον δείκτη προστασίας

Tο αντηλιακό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους που έχουμε απέναντι στον ήλιο, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ο δείκτης SPF και τι σημαίνει.

Η επιλογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνει με βάση κάποια κριτήρια, όπως είναι ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) ο οποίος θεσπίστηκε το 1962 για να βοηθήσει τους καταναλωτές.

Αρχικά, υπάρχουν δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας: η UVA και η UVB.

Οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης και δημιουργούν ρυτίδες και γήρανση του δέρματος επειδή επιδρούν στα κύτταρα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί και την επιδερμίδα.

Sea sunset

Αντίθετα από τις UVB, δεν προκαλούν πόνο και μπορούν να εισχωρήσουν πολύ βαθιά, φτάνοντας τα κύτταρα της επιδερμίδας. Επειδή ουσιαστικά παράγουν ελεύθερες ρίζες, μακροπρόθεσμα μπορούν να αλλοιώσουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν:

  • 1. Φωτογήρανση
  • 2. Αλλαγή του προσανατολισμού της ελαστίνης και του κολλαγόνου, προκαλώντας χαλάρωση της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την απώλεια σφριγηλότητας και την εμφάνιση ρυτίδων.
  • 3. Δυσανεξία στον ήλιο, που συνήθως ονομάζεται ηλιακή αλλεργία (κοκκινίλα, κνησμός, πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός).
  • 4. Μελαγχρωματικές διαταραχές (χλόασμα, κηλίδες).
  • 5. Εμφάνιση καρκίνου του δέρματος

Οι ακτίνες UVB αποτελούν το 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Έχουν πολύ υψηλή ενέργεια και εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί. Ωστόσο, μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, τις αλλεργικές αντιδράσεις και τους καρκίνους του δέρματος. Συνεπώς, είναι σημαντική η προστασία της επιδερμίδας τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως, τις μεσημβρινές ώρες.

Η ακτινοβολία UVB εμποδίζεται κατά το πλείστον από το στρώμα του όζοντος. Η ελάττωση του στρώματος του όζοντος τα τελευταία χρόνια όμως έχει οδηγήσει στην αύξηση των ακτίνων UVB που φθάνουν το έδαφος.

Ο δείκτης SPF λοιπόν, συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις UVB υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να συνεπάγεται ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλύτερη προστασία έχουμε. Το βασικότερο είναι η συνάρτηση του δείκτη με τον τύπο του δέρματός μας καθώς και το χρόνο που θα περάσουμε στον ήλιο.

Ο προσωπικός μας δείκτης, λοιπόν, προκύπτει από το χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να «καεί» από τον ήλιο σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αυτόν.

SPF hat on sand

Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.

Π.χ.: έστω ότι το δέρμα μας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξουμε αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα μας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 20 λεπτά X 10, δηλαδή μετά από 200 λεπτά.

Όπως όμως ήδη έχουμε τονίσει, η UVA δεν αντικατοπτρίζεται στον δείκτη SPF γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε αντηλιακό που να περιέχει προστασία ΚΑΙ από αυτή την ακτινοβολία. Η φράση «ευρέως φάσματος» ή SPF υποδηλώνει την προστασία από την UVA χωρίς όμως να υπάρχει αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Η αξιολόγηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA γίνεται με εργαστηριακή μέτρηση in vitro, που υπολογίζει το δείκτη προστασίας σε συνάρτηση με το SPF (προστασία από την ακτινοβολία UVB).

Για να είναι αποτελεσματική η προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας (UVA & UVB), ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF*.

Με άλλα λόγια, αν ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας SPF 30 για την ακτινοβολία UVB, o αντίστοιχος δείκτης για την ακτινοβολία UVA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10. Σε γενικές γραμμές ο SPF δείκτης αντηλιακής προστασίας κάτω από 50 δεν προστατεύει από την ακτινοβολία UVA. Ακολουθεί πίνακας με τους διαθέσιμους δείκτες και τα διαφορετικά επίπεδα προστασίας που μπορεί να προσφέρει ένα αντηλιακό, βάσει του δείκτη SPF*:

ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (SPF) ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
6, 10 Χαμηλό
15, 20, 25 Μεσαίο
30, 50 Υψηλό
50+ Πολύ υψηλό

Όταν πρόκειται για τα αντηλιακά, οι οδηγίες μας προτρέπουν να τα απλώνουμε γενναιόδωρα στο δέρμα μας – χρησιμοποιώντας περίπου 30 γραμμάρια για όλο το σώμα ή το ένα τρίτο από ένα κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο – κάθε δύο ώρες και τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο.

SPF by the pool

Για καλύτερη προστασία, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με τουλάχιστον SPF 30, εφαρμόζοντας την κατάλληλη ποσότητα (2mg/cm2 του δέρματος) και να το απλώνετε επαναληπτικά κάθε 2 ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ¼ έως ½ της απαιτούμενης ποσότητας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε τα αντηλιακά παρέχουν ως προστασία μόνο την τετραγωνική ρίζα του SPF. Έτσι, η μισή εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 παρέχει ουσιαστικά προστασία αντίστοιχη με ένα αντηλιακό με SPF 5,5!

Η κλίμακα του SPF δεν είναι γραμμική:

Το SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB
Το SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB
Το SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων UVB
Έτσι, ένα αντηλιακό με SPF 30 σας δίνει 4% μεγαλύτερη προστασία από αντηλιακό με SPF 15.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να τονίσουμε πως η χρήση του αντηλιακού δεν μας κάνει άτρωτους από την ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να φροντίζουμε να το εφαρμόζουμε ΠΑΝΤΑ 20 λεπτά ΠΡΙΝ την έκθεση στον ήλιο, καθώς και την ανανέωσή του κάθε 4 ώρες, και ειδικότερα μετά την απομάκρυνσή του λόγω ιδρώτα ή νερού. Άρα, η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και ειδικότερα αφού ιδρώσουμε, σκουπιστούμε ή κολυμπήσουμε.

Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές με σωστή προστασία και ασφάλεια από τον ήλιο!

Προϊόντα: