Όλες οι δημοσιεύσεις>Ψείρες: πρόληψη και αντιμετώπιση

Ψείρες: πρόληψη και αντιμετώπιση

Ψείρες: πρόληψη και αντιμετώπιση

Τα σχολεία ξεκίνησαν και μαζί τους και τα προβλήματα που τα συνοδεύουν, όπως για παράδειγμα, οι ψείρες. Τι είναι όμως αυτό που τις κάνει έναν πραγματικό μπελά τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς;

Αρχικά, ας δούμε τι ακριβώς είναι οι ψείρες του κεφαλιού;

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα χρώματος γκρι, 2-4mm, χωρίς φτερά.
Έχουν έξι αγκιστρωτά πόδια με τα οποία κολλούν στα μαλλιά και κινούνται με ευκολία. Οι ψείρες τρέφονται με αίμα 2 με 3 φορές την ημέρα, τσιμπώντας το δέρμα του κεφαλιού. Τα τσιμπήματα τους προκαλούν φαγούρα. Οι ψείρες ζουν αποκλειστικά στην τρίχα ειδικά στις θερμές περιοχές του κρανίου, πίσω από τα αυτιά και στον αυχένα, γι'αυτό και πολλές φορές παρατηρείται κνησμός ειδικά σε αυτές τις περιοχές.

Πόσο ζει μια ψείρα;

Μια θηλυκή ψείρα γεννάει έως 8 αυγά την ημέρα. Το αυγό λέγεται κόνιδα και χρειάζεται 7 ημέρες για να εκκολαφτεί. Το αυγό είναι ημιδιαφανές και μοιάζει με πιτυρίδα, είναι κολλημένο κοντά στο δέρμα της κεφαλής, στη ρίζα της τρίχας, όπου η ζέστη και η υγρασία βοηθάει την εκκόλαψη. Μετά την εκκόλαψη, το άδειο τσόφλι παραμένει κολλημένο στα μαλλιά για αρκετούς μήνες.

Πότε εμφανίζονται;

Συνήθως, εμφανίζονται στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Η εξάπλωση τους γίνεται πολύ γρήγορα, μέσω άμεσης επαφής στο σχολείο ή στο νηπιαγωγείο.
Πιο σπάνια από βούρτσες, τσιμπιδάκια μαλλιών, καπέλα, μαξιλάρια, κ.λπ. Μια απλή επαφή είναι αρκετή για να μεταπηδήσει μια ψείρα από τον έναν στον άλλον. Οι ψείρες δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 4 με 36 ώρες μακριά από το ανθρώπινο σώμα.

Συμπτώματα

Κύρια ένδειξη μόλυνσης είναι η φαγούρα στον αυχένα και πίσω από τα αυτιά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παρατηρούνται και μικρά σπυριά.

Αν και η παρουσία της ψείρας είναι ορατή με γυμνό μάτι, είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν γιατί είναι πολύ ευέλικτες και μόλις αισθανθούν κίνηση κρύβονται. Ωστόσο, σταματούν με το νερό και έτσι είναι πιο εύκολο να βρεθούν σε βρεγμένα μαλλιά. Μόνο με το πέρασμα των μαλλιών με μια πολύ λεπτή χτένα είναι δυνατόν να ανιχνεύσετε τις ψείρες. Οι κόνιδες εντοπίζονται ευκολότερα, έχουν άσπρο ή γκρίζο-άσπρο χρώμα και μοιάζουν με πιτυρίδα.
Η διαφορά όμως είναι ότι απομακρύνονται πολύ δύσκολα από τη τρίχα. Γι' αυτό το λόγο, σε περίπτωση μόλυνσης είναι απαραίτητο να περνάτε όλα τα μαλλιά με ειδική, πολύ λεπτή χτένα.

Οι κλασικές αγωγές κατά των ψειρών περιέχουν εντομοκτόνες χημικές ουσίες. Λόγω ευρείας και ακατάλληλης χρήσης, οι ψείρες αναπτύσσουν αντίσταση ενάντια σε παρασκευάσματα με βάση αυτές τις εντομοκτόνες ουσίες, ενώ παράλληλα, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό της κεφαλής.
Αντίθετα, οι αγωγές χωρίς εντομοκτόνο περιέχουν αιθέρια έλαια ή/και σιλικόνη και λειτουργούν φράζοντας το αναπνευστικό σύστημα του παρασίτου, το οποίο πεθαίνει γρήγορα από ασφυξία. Αυτός ο τρόπος δράσης αποτρέπει τον κίνδυνο αντοχής των ψειρών στη θεραπεία, ακόμα και σε μακροπρόθεσμη βάση.

Χρήσιμες συμβουλές

Αρχικά, για να μειώσετε τον κίνδυνο προσβολής και να ανιχνεύσετε άμεσα μια τυχόν ''επιδρομή'' κάντε τα ακόλουθα:

1.Μαζεύετε πάνω τα μακριά μαλλιά ώστε να περιορίζετε το πρόσφορο έδαφος για την ψείρα.

2. Ελέγχετε τακτικά τα μαλλιά του παιδιού σας με τη βοήθεια ειδικής χτένας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει φαγούρα. Η ένταση της φαγούρας εξαρτάται από την ευαισθησία του κάθε ατόμου στο σάλιο που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος της ψείρας και έτσι κάποια παιδιά ενώ έχουν μολυνθεί, δεν έχουν ιδιαίτερη φαγούρα.

3. Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην ανταλλάσουν καπέλα, σκουφιά, κασκόλ, βούρτσες κ.λπ. Να φοράτε σκουφάκι στην πισίνα.

Σε περίπτωση μόλυνσης

1. Ελέγξτε τα μαλλιά όλων των μελών του σπιτιού και κάντε θεραπεία σε όλους την ίδια μέρα.

2. Για να απολυμάνετε τα σεντόνια, παπλώματα, είδη ένδυσης και αντικείμενα (βούρτσες, τσιμπιδάκια), κλείστε τα σε πλαστική σακούλα για μερικές ημέρες ώστε να πεθάνουν τα παράσιτα. Σεντόνια, παπλώματα και είδη ρουχισμού μπορούν να απολυμανθούν και με πλύσιμο στο πλυντήριο, στους 60 ℃

3. Περάστε με ηλεκτρική σκούπα πολυθρόνες, καναπέδες, καρέκλες και μετά, πετάξτε την σακούλα της σκούπας.

Κάνετε σωστά την αγωγή

1. Απλώστε το προϊόν ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι.

2. Επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε 7 μέρες για την αποφυγή επανεμφάνισης.

3. Μετά από κάθε λούσιμο, εξετάστε προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής με μια λεπτή μεταλλική χτένα.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, κάντε όσα πρέπει με το σωστό τρόπο για να έχετε το κεφάλι σας και των παιδιών σας «ήσυχο» από ψείρες και κόνιδα.

Δείτε ποια ειδικά προϊόντα σας προτείνουμε για την αποτελεσματική καταπολέμηση και αντιμετώπιση των ψειρών: